Lysande stjärnor på deckarhimlen

För ett par dagar sedan fick jag veta att en av mina förebilder och inspiratörer – den brittiska deckarförfattaren Margaret Yorke – har gått ur tiden. Sorgligt! Hon skrev ganska lågmälda deckare om trasiga familjer och dysfunktionella relationer i småstäder på engelska landsbygden som inte har mycket gemensamt med alla de platser som förekommer i exempelvis Morden i Midsomer, förutom naturligtvis att folk som lever där möter en för tidig och otvivelaktigt onaturlig död. Det är inte så mycket myspys i hennes böcker och hon gör en alldeles briljant kartläggning av allt elände som följer i arbetslöshetens och den utbredda profithungerns spår, skildrat ur den lilla människans perspektiv. Jag önskar att jag hade fått träffa henne.

På tal om brittiska deckarförfattare så har jag många gånger under senare år frågat mig om den geniala Ruth Rendell slutat skriva, utan att kolla upp saken mer noggrant. Men alls icke vet jag nu. Hon förefaller vara minst lika produktiv, sina 82 år till trots, och ger fortfarande ut böcker både i sitt eget namn och under pseudonymen Barbara Vine. Däremot – vilket jag tycker är BEDRÖVLIGT – översätts inte längre hennes böcker till svenska. Varför? Ja, det kan man fråga sig. Är det för att hennes gärningsmän/kvinnor inte är seriemördare eller massmördare som tar sina offer av daga på de mest bestialiska sätt som en författare kan komma på? Eller för att det inte vimlar av alkoholiserade, självdestruktiva snutar som plågar livet ur andra (!) med sin sociala inkompetens? Eller för att inte hela storyn bygger på att internationella ligor av olika kaliber ligger bakom allt som sker? Jag förstår det inte. För mig är hon en av de allra främsta. Kanske till och med DEN ALLRA FRÄMSTA. Hennes intriger är otroligt intelligenta, hennes personteckningar fantastiska och hennes språk av yppersta klass. Det är en gåta varför hennes svenska förlag vänt henne ryggen. Är hon möjligen otidsenlig med tanke på den vurm för mer actioninspirerade deckare som råder i Sverige för närvarande?

Numera läser jag Ruth Rendell/Barbara Vine på engelska. Henne skulle jag också väldigt gärna vilja träffa. Och vem vet, när jag slipat tillräckligt på mitt ordförråd inom deckargebitet kanske jag skulle kunna diskutera gestaltning och intriger med henne över en kopp te … Fast troligen förblir ett möte med henne bara en ouppnåelig dröm. Suck, suck!

Annonser
Det här inlägget postades i Blogginlägg. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Lysande stjärnor på deckarhimlen

 1. Elizabeth Johansson skriver:

  Jag visste inte att Barbara Vine var Ruth Rendell!
  När jag var ute med Marwin så tänkte jag på dina böcker och att de borde lämpa sig väl att filmatiseras. Kanske kan du skriva ett manus eller be någon göra det? Fråga inte mig men det måste väl finnas någon som är intresserad.

  • annikasjogren skriver:

   En relativt känd regissör hörde faktiskt av sig om ”Som glöd blir till aska” och vi diskuterade lite men – som det tydligen ofta är i den branschen – det hela rann ut i sanden. Det var kul att prata med honom ändå och rätt som det är kanske någon annan dyker upp. Man vet aldrig!

 2. lasaochlyssna skriver:

  Lustigt att du också älskar Rendell, hon är min husgud och när jag recenserat dina böcker på min logg så tycker jag att de böcker du skriver är i hennes skola! Jag försöker själv också…i den andan! Vanligt folk som gör ovanliga saker! Kolla gärna min blogg, jag länkar din fina blogg i min författarblogroll!
  lasaochlyssna.wordpress.com

 3. annikasjogren skriver:

  Jag håller på med den femte men det tar väl ett tag innan den blir klar. Jag skriver ju inte på heltid, som du kanske förstått. Fast mitt jobb i skolan är perfekt att kombinera med skrivandet. Glädje och härliga barn måndag till torsdag och sedan död och elände på fredag, lördag, söndag och en del lov förstås. 🙂

 4. lasaochlyssna skriver:

  HAr den nya Rendell liggandes framför mig i detta nu – Sankt Zita´s society!! Julafton kom tidigt i år!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s