Dan Brown hann före

Så sent som i måndags traskade jag omkring i Palazzo Vecchio i Florens, platsen där Da Vinci-kodens författare låter en stor del av sin nya roman Inferno utspela sig. Jag lovar att jag inte ljuger när jag berättar att medan jag beundrade skulpturerna och målningarna i De femhundras sal och studerade den jättelika globen Mappa Mundi i kartsalen började jag tänka på att där skulle en otroligt rafflande mordhistoria kunna äga rum – i just Dan Browns anda. De svindlande höjderna i olika delar av palatset var som gjorda för att någon skulle falla ner och i förtid möta sin frälsare. Mästerverken av renässanskonstnärerna skulle innehålla mystiska ledtrådar och lönngångarna som snirklar sig runt de officiella rummen skulle vara utmärkta flyktvägar för hjälten och hjältinnan när de jagades av ondskefulla skurkar.

Nu skriver ju inte jag den typen av berättelser men jag tänkte: What the shit! Härnösand har ju visserligen Rådhuset att ståta med och i Bengt Lindströms färgstarka tavlor på Länsmuséet kan man nog tolka in ett och annat men varför inte slå på stort och skriva en bestseller lika spektakulär som Da Vinci-koden? Med den florentinska miljön som kuliss? YES!

Tänk er min besvikelse när jag kom hem och på ICA Maxi fick syn på Dan Browns nya bok. Jag kunde ju inte låta bli att läsa på baksidan. Och vad stod det där? Jo, att den utspelade sig i – Florens. Så var det med det. Ajöss bestseller. Jag får nog återvända till mina små psykologiska kriminalhistorier som utspelas i lilla ”Öbacka” …

Läste iallafall en recension av Inferno och där skrev recensenten om det märkliga att boken släpptes samma dag i hela världen, nämligen den 14 maj. Jag citerar: ”Om datumet skrivs 5.14.13, kan siffrorna baklänges utläsas 3,1415. Närmevärdet för pi. Snyggt, men hur hänger det ihop med ”Inferno”?”

Jo, det kan jag avlöja. Vi skulle ha åkt hem på söndagen den 12:e. Men vårt flyg blev inställt och istället åkte vi hem den … just det, den 14:e. Fattar ni? Och att det av någon dunkel anledning blev så tror jag hänger ihop med att Dan Brown ville att jag skulle hinna besöka Palazzo Vecchio, vilket vi hade hoppat över under våra dagar i Florens. Bara för att jäklas. Ja, så måste det absolut vara. Eller vad tror ni?

Annonser
Det här inlägget postades i Blogginlägg. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dan Brown hann före

  1. Lelle skriver:

    Högakusten bron är både hög och läskig. Där kan det ramla ner folk : )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s