Där Jante är portförbjuden

Om man inte valt att ta anställning som fyrväktare på en öde ö är nog författandet bland det mest ensamma man kan syssla med. Ändå kryllar det av skrivande människor i vårt land. Det har jag förstått sedan jag gått med i en oerhört givande och intressant facebook-grupp. Borde väl ha förstått det tidigare men man är ju lite trög! Nåväl – i detta forum stöts och blöts allt det där som man funderar över när man sitter på kammaren och försöker gestalta den historia som invaderat ens huvud. Det kan gälla det rent språkliga. Passar det här ordet i sammanhanget? undrar någon. Hur mycket kraft lägger ni på miljöbeskrivningen? frågar en annan. Använder ni hen? Ingen fråga är för futtig utan alla får svar och kommentarer. Ibland många och uttömmande, ibland fåtaliga men korta och koncisa.

De etablerade och bästsäljande författarna vågar ”skryta” om sina framgångar och de etablerade men kanske inte fullt lika lyckosamma (med tanke på försäljningssiffror) törs berätta om sina blygsamma framgångar. De som ännu inte är publicerade är sprängfyllda av lust och iver inför att få veta hur man går till väga när man kontaktar bokförlagen och hur man presenterar sig och sitt manus på bästa sätt. Debutanterna jublar och, emellanåt, bävar vid tanken på att deras älskling ska ut i ljuset och skärskådas av läsare och recensenter.

Många tar upp den bittra erfarenheten av att bli refuserad gång på gång och det diskuteras hej vilt om det här med egenutgivning. Glädjen över ett euforiskt skrivflyt bubblar över hos en och annan och det tärande på själen som skrivkramp innebär kan ventileras utan skam varpå snara svar med uppmuntrande tillrop och goda råd strax dyker upp på skärmen.

För mig har den här gruppen nog blivit det jag har mest behållning av på fb. Visst, det är trevligt med alla frukostar, katter, vofsingar , naturbilder, fredagsmys, bakverk och allt vad läggs ut, men att vara med i ett sammanhang där Jante faktiskt är portförbjuden och där man utan urskiljning stöttar varandra – det är stort. Riktigt stort.

Annonser
Det här inlägget postades i Blogginlägg. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Där Jante är portförbjuden

 1. Linda Govik skriver:

  Precis så är det! Och tack till dig för ett inspirerande blogginlägg 🙂

 2. Dag Öhrlund skriver:

  Tack snälla för fina omdömen!

 3. annikasjogren skriver:

  Tack själva, Linda och Dag! 🙂

 4. lasaochlyssna skriver:

  Det lät ju hemskt intressant! Vad är det för grupp? Kan man tänkas få vara med??

 5. annikasjogren skriver:

  Absolut! Den heter helt enkelt ”Författare på Facebook”! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s