Där ingen vind blåser (2007)

Vad kan ha hänt tolvåriga Sandra? I småstaden Härnösand, där alla känner varandra, är det ju tryggt att bo. Vem kunde tro att ett barn kan försvinna medan hon säljer kakor för att tjäna pengar till en klassresa?

Men Sandra är inte försvunnen, hon är död. Och när hon hittas börjar fasaden spricka. Det visar sig att allt inte är som det verkar bakom radhusens staket. Många av de till synes vanliga invånarna har hemligheter som de vill ska förbli dolda. Är det en slump att just Sandra mördades, eller finns det ett skäl till att hon blev ett offer?
Där ingen vind blåser är en psykologisk kriminalroman, där mordfallet samsas med frågor kring det förflutnas roll i nutiden och den gåtfulla moderskärleken.

Provläs här:

Provlyssna här:

PRESSRÖSTER:

Lars-Åke Frykholm i Tidningen Ångermanland:

”En psykologisk kriminalroman som är omistlig och sätter skalpellen på en varböld i skolan.”

Lotta Olsson i Dagens Nyheter:

”Annika Sjögren är själv lärare och hennes tonträff är nästan obehagligt säker: hon vet alltför väl hur mobbning går till. Skickligt väver hon ett kvävande nät från skolan till föräldrar, hem, vänner, släkt och inte minst till historien.”

Mats Palmquist i Borås tidning:

”Annika Sjögren berättar denna hemska historia med stor psykologisk insikt och med en fängslande struktur som gör att Där ingen vind blåser blir både trovärdig och kuslig.”

Bodil Juggas i Arbetarbladet (Gävle):

”Författaren tassar kring fallets lösning helt försiktigt med stenkoll på hur mycket information hon släpper ifrån sig i varje ny runda kring den heta gröten. Men de känsliga porträtten av Eva, Carin och Vera hugger tag minst lika mycket som Sandras gåtfulla försvinnande.”

Lotta Bergström i Hallands Nyheter:

”Det är en riktigt bra deckardebut … en tät och mörk historia … Annika Sjögren är en utmärkt personskildrare. Det här scenariot kan hon på sina fem fingrar.”